Etusivu Kampanjat ja ilmoitukset Uutiskirjearkisto Avaimet kasvulle 6/2014 - Tosellin hinattavat puhallinruiskut

Avaimet kasvulle 6/2014 - Tosellin hinattavat puhallinruiskut

Uusimmat Avaimet kasvulle 6/2014

Tosellin hinattavat puhallinruiskut: Uutuus!

Italialainen Toselli srl on valmistanut kasvinsuojeluruiskuja jo vuodesta 1969. Yritys on ollut alusta lähtien kehityksen kärjessä valmistaen ensimmäisenä Italiassa mm. hydraulisia puomeja ja ajettavia ruiskuja. Ruiskujen suunnittelussa on haluttu painottaa turvallisuutta, tehokkuutta ja mahdollisimman pieniä ympäristövaikutuksia.

Suurimmassa Wonder-mallissa on automaattisesti ohjautuva akselisto. Muissa malleissa on järeä vetoaisa, jossa kääntönivel on sijoitettu pumpun ja säiliön väliin. Tällä saavutetaan erinomainen kääntyvyys lyhyessäkin päisteessä. Kaikki puomit on toteutettu siten, että ruiskutus vain toinen puoli avattuna on sallittua. Tämä helpottaa esteiden kiertämistä ja mahdollistaa monipuolisen käytön. Alle 21 m puomit voidaan toteuttaa hissiripustuksella, joka tekee koneesta lyhyen ja kompaktin.

Vakiokoneessakin varusteena on mm. ruiskutusmäärän säätö B300UD ohjausyksiköstä (muuttuu automaattisesti ajonopeuden mukaan), säiliön ja puomin pesujärjestelmä, Tosellin Multiflat sekoitus, esisekoitus kemikaaleille ja koneen oma hydrauliikka. Lisävarusteena ruiskuihin saa B400UD ohjausyksikön värinäytöllä. Tässä ohjausyksikössä on integroitu GPS, johon saa valita myös puomin lohkojen automaattisen pois kytkennän. Tietokone katkaisee puomin lohkojen ruiskutuksen kun puomi ajetaan jo kertaalleen ruiskutetulle alueelle. Näin säästetään kasvinsuojeluaineiden kustannuksissa ja ajon suunnittelu on helpompaa. Vielä suurempaan säästöön ja tarkempaan tulokseen päästään Tosellin B400UDS ohjausyksikön Seletron tekniikalla. Seletron ohjaa yksittäisiä suuttimia motorisoidulla solenoidiventtiilillä. Katso Seletron esittely video!


 

Toselli Air Spray

Toselli on uranuurtaja puhallinruiskujen valmistuksessa. Kaikki puomikoot voidaan varustaa ilmakanavalla ja puhaltimella. Ilmakanava kiinnitetään puomin takapuolelle. Tosellin periaate poikkeaa markkinoilla tunnetuista ratkaisuista siten, että Tosellissa ilman puhallussuunta voidaan valita:

Kääntämällä ilmavirta etuviistoon, ilma ja ruiskutusneste sekoittuvat

  • Ilma työntää voimalla pisarat kasvustoon
  • Kasvusto ”elää” voimakkaasti ilman vaikutuksesta, ja tehoaine leviää myös lehtien alapinnoille
  • Voidaan käyttää pientä suutinkokoa: Toselli Dual Cone kaksoissuutin on hyvä valinta tautiruiskutuksiin
  • Edellyttää rehevää kasvustoa
  • Esim. perunarutto, sipulin naattihome, mansikan tautiruiskutukset

Kääntämällä ilmavirta suoraan alas muodostetaan suojaverho

  • Ruiskutus tapahtuu normaalisti esim. viuhkasuuttimilla tai ilma-avusteisilla suuttimilla
  • Puomin taakse muodostetaan ilmakanavan avulla alaspäin suuntautuva ilmavirtaus, joka pysäyttää tuulta ja vie suuttimista syntyvää tuulikulkeumaa alas kohteeseen
  • Koska ilmavirran määrää voi säätää, voidaan käyttää esim. rikkakasviruiskutuksissa, kun kasvusto on pientä

Viljelijän näkökulmasta!

Mansikanviljelijä Vesa Koivistoinen Nastolan Villähteeltä hankki Avagrosta alkuvuodesta 2013 hinattavan Toselli Wonder kasvinsuojeluruiskun 4200 litran säiliöllä. Ruisku on räätälöity erityisesti kasvustoruiskutuksiin ja varustettu Tosellin Dualcone suuttimilla. Viime kesänä ruiskua käytettiin 100 hehtaarin mansikka-alalla ja 20 hehtaarin hernealalla. Myös muita ruiskutuksia tehtiin satunnaisesti.
Suurin syy ilma-avusteisen Tosellin hankintaan oli Koivistoisen mukaan vesimäärän ja sitä kautta työajan huomattava väheneminen. Ruiskutuksissa käytettävä vesimäärä vähentyi kolmasosaan, samoin ruiskun täyttökerrat, mikä tekee työstä joutuisaa. Toinen ratkaiseva tekijä kilpailijoihin verrattuna oli Tosellin laadukas puomi. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu 27 metriä leveä puomi on tehty kestämään. Puomilla on myös mahdollista ruiskuttaa vain puomin toinen puoli avattuna. Esteiden väistäminen pellolla helpottuu kun puomin toinen puoli voidaan tarvittaessa nostaa lähes 45 asteen kulmaan keskeyttämättä ruiskutusta.
Kuljettajan ei tarvitse vaivata päätään ajosuunnittelulla. Sen lisäksi että pellolla olevat esteet voidaan ohittaa helposti, GPS-ohjattu puomi sulkee automaattisesti ne lohkot, jotka kulkevat jo käsitellyn alueen yli. Kun ruiskulla on ajettu kerran lohkon ympäri ja tallennettu GPS:n muistiin ei hankalankaan muotoinen lohko tuota vaikeuksia, kuljettajan ei tarvitse tehdä muuta kuin ajaa. Koivistoisen mukaan kesän ruiskutustulokset ovat olleet hyviä, pisarakoko on pieni ja tunkeutuvuus kasvustoon erittäin hyvä. Tosellilla saa samat tulokset, mutta paljon pienemmässä ajassa kuin muilla ruiskuilla, kehuu Koivistoinen.
Koivistoinen kiittää myös ruiskun ketterää liikkuvuutta. Häntä oli ensin epäilyttänyt miten yhdistelmä, jonka raideväli on 2,6 metriä kääntyy mansikkapeltojen 4,5-5,0 metriä leveillä päisteteillä, mutta ruisku kääntyy riviväleihin vaivattomasti, lisäapua antaa akseliohjaus. Veden ja tehoaineen lisäys on myös suunniteltu Tosellissa vaivattomaksi. Lisäksi Koivistoinen on hämmästynyt siitä miten mahtavan tuen hän on saanut laitevalmistajalta. Ikinä ennen hän ei ole saanut tälläista tukea koneen käyttöönottoon valmistajalta, viljelijää ei todellakaan jätetä yksin vaan neuvoja saa aina, kertoo Koivistoinen. Ao. kuvassa Koivistoinen ruiskuttamassa mansikkalohkoa, Katso myös video!

 

Avenger

- Säiliö 2300 litraa
- Pumppu: 270 l/min
- Hydrauliset puomit
   15-24 m
  Katso video!

Marvel

- Säiliö: 2500(3000) l
- Pumppu: 270 l/min
- Hydrauliset puomit
  15-27 m
  Katso video!

Wonder

- Säiliö: 4200 litraa
- Pumppu: 400 l/min
- Hydrauliset puomit
  21-27 m
  Katso video!